Бази даних


Наукова періодика України - результати пошуку


Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Повнотекстовий пошук
 Знайдено в інших БД:Книжкові видання та компакт-диски (11)Автореферати дисертацій (2)Реферативна база даних (12)
Список видань за алфавітом назв:
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  
А  Б  В  Г  Ґ  Д  Е  Є  Ж  З  И  І  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  

Авторський покажчик    Покажчик назв публікацій



Пошуковий запит: (<.>A=Мартиненко Т$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 18
Представлено документи з 1 до 18
1.

Мартиненко Т. 
Реакція неєврейського населення львова на голокост 1941–1943 рр.: специфіка поведінки в умовах міста [Електронний ресурс] / Т. Мартиненко // Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія : Історія. - 2014. - Вип. 1(1). - С. 70–77. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/NZTNPU_ist_2014_1(1)__17
Попередній перегляд:   Завантажити - 256.299 Kb    Зміст випуску     Цитування
2.

Мартиненко Т. І. 
Соціальна історія Львова часів німецької окупації крізь призму матеріалів судочинства: джерелознавчий аспект [Електронний ресурс] / Т. І. Мартиненко, К. К. Кондратюк // Вісник Львівської комерційної академії. Серія : Гуманітарні науки. - 2013. - Вип. 11. - С. 268-278. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vlca_Gum_2013_11_26
Попередній перегляд:   Завантажити - 373.823 Kb    Зміст випуску     Цитування
3.

Дерев'янко В. М. 
Проблеми розробки та виготовлення виробів на основі магнезіальних в'яжучих [Електронний ресурс] / В. М. Дерев'янко, А. П. Полтавцев, А. А. Максименко, Т. В. Мартиненко, Н. В. Кондратьєва // Строительные материалы и изделия. - 2012. - № 6. - С. 6-8. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/smii_2012_6_4
Попередній перегляд:   Завантажити - 165.691 Kb    Зміст випуску     Цитування
4.

Мартиненко Т. А. 
Урожайність та якість цибулі ріпчастої за краплинного зрошення в умовах півдня України [Електронний ресурс] / Т. А. Мартиненко, О. А. Шкода, Л. І. Петричук // Зрошуване землеробство. - 2016. - Вип. 65. - С. 101-104. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Zz_2016_65_32
Попередній перегляд:   Завантажити - 298.753 Kb    Зміст випуску     Цитування
5.

Мартиненко Т. 
"Нація білого хліба”: фольксдойче Львова в контексті соціальної поведінки населення в роки німецької окупації [Електронний ресурс] / Т. Мартиненко // Наукові зошити історичного факультету Львівського університету. - 2012-2013. - Вип. 13-14. - С. 243-254. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nzif_2012-2013_13-14_21
Попередній перегляд:   Завантажити - 244.379 Kb    Зміст випуску     Цитування
6.

Мартиненко Т. 
Публіцистика Івана Франка у дослідженнях Ґражини Паздро [Електронний ресурс] / Т. Мартиненко // Київські полоністичні студії. - 2017. - Т. 29. - С. 324-330. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/kps_2017_29_39
Попередній перегляд:   Завантажити - 194.036 Kb    Зміст випуску     Цитування
7.

Мартиненко Т. В. 
Топос півночі у творчості Зенона Фіша [Електронний ресурс] / Т. В. Мартиненко // Літературознавчі студії. - 2015. - Вип. 1(1). - С. 359-365. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Lits_2015_1(1)__40
Попередній перегляд:   Завантажити - 321.863 Kb    Зміст випуску     Цитування
8.

Сімахіна Г. О. 
Особливості створення та використання дієтичних добавок [Електронний ресурс] / Г. О. Сімахіна, Н. В. Науменко, Т. А. Мартиненко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 1. - С. 197-204. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_1_25
Сучасні тенденції вибору раціонального режиму харчування та комплексної терапії потребують включення різноманітних дієтичних добавок, переважно на основі рослинної сировини. Завдяи проведеним дослідженням в галузі медицини та харчових технологій нагромаджено достатній обсяг знань, необхідних для глибокого всебічного вивчення можливостей природних засобів підтримання діяльності усіх функціональних систем організму та сучасних методів одержання нових харчових продуктів і дієтичних добавок з необхідним комплексом усіх біокомпонентів. Під різними кутами зору (технологічним, соціально-економічним, термінологічним) розглянуто проблеми створення та конструювання нових дієтичних добавок, окреслено перспективи вивчення різноманітних харчових речовин (зокрема мінорних) із метою їх подальшого застосування в технологіях оздоровчих продуктів нового покоління. Належну увагу приділено також лікарським рослинам як потенційним джерелам біофлавоноїдів, вітамінів та інших біологічно активних речовин. Тому виробництво та застосування дієтичних добавок, що містять у концентрованому вигляді всі БАР, набирає особливої актуальності в Україні і стає предметом досліджень науковців і практиків. Саме завдяки таким дослідженням з'ясовуються позитивні ефекти тих БАР, яким раніше не приділяли уваги; маловивченим сполукам, які не належать до категорії незамінних, однак відіграють надзвичайно важливу роль у підтриманні здоров'я, і саме на прикладі таких сполук стає зрозумілою відносність понять "замінний" та "незамінний". За останні роки зроблено величезний крок уперед до розуміння колосальних можливостей природних методів оздоровлення, що грунтуються передусім на виробництві та використанні продуктів, які позиціонуються як "корисні для здоров'я".
Попередній перегляд:   Завантажити - 347.699 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
9.

Шкода О. А. 
Поживний режим темно-каштанового ґрунту під посівами цибулі ріпчастої за внесення фосфогіпсу і мінеральних добрив [Електронний ресурс] / О. А. Шкода, Т. А. Мартиненко // Зрошуване землеробство. - 2017. - Вип. 67. - С. 81-85. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Zz_2017_67_25
Попередній перегляд:   Завантажити - 203.341 Kb    Зміст випуску     Цитування
10.

Сімахіна Г. О. 
Критерії вибору плодово-ягідних культур для отримання заморожених напівфабрикатів [Електронний ресурс] / Г. О. Сімахіна, Т. А. Мартиненко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 3. - С. 186-196. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_3_22
Аналіз різних способів консервування плодоовочевої сировини з точки зору максимального збереження вмісту вітамінів свідчить, що найефективнішим є консервування заморожуванням. За результатами власних досліджень і праць інших авторів установлено, що використання рідкого азоту в кріогенних технологіях надає змогу зберегти нативну структуру білків, вітамінів та інших біологічно важливих органічних сполук, а також запобігти псуванню готових продуктів під впливом ферментів, мікроорганізмів, кисню повітря. Комісією ЮНЕСКО кріогенний спосіб зберігання та перероблення сільськогосподарської сировини визнано єдиним на сьогодні найбільш ефективним методом одержання високоякісної продукції. Тому під час розроблення технології одержання швидкозамороженої продукції важливим етапом роботи є науково обгрунтований вибір плодово-ягідної сировини, придатної для заморожування. Наведено результати досліджень біохімічного складу різних видів культивованих і дикорослих плодів і ягід за показниками, що їх автори рекомендують розглядати основні критерії вибору сировини для заморожування з метою одержання напівфабрикатів з гарантованим вмістом вітамінів, інших біологічно активних речовин, належними органолептичними характеристиками. Обгрунтовано, що всієї повноти харчової, біологічної та споживчої цінності замороженої продукції можна досягти, обираючи сировину для заморожування за такими критеріями: глюкоацидометричний індекс як співвідношення вмісту загальних цукрів і кислот; якісний та кількісний вміст і співвідношення аскорбінової кислоти й біофлавоноїдів; вміст каротиноїдів, який регламентується згідно з ДЕСТ 29187 у швидкозаморожених плодах та ягодах; вміст моно- та дисахаридів як складників біокомплексу плодів та ягід, що виявляють суттєвий кріопротекторний ефект під час заморожування плодово-ягідної сировини; підвищення біологічної цінності окремих компонентів сировини за холодоваї адаптації.
Попередній перегляд:   Завантажити - 382.117 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
11.

Сімахіна Г. О. 
Оцінка втрат клітинного соку та зміни органолептичних показників заморожених плодів при тривалому зберіганні і дефростації [Електронний ресурс] / Г. О. Сімахіна, С. В. Камінська, Т. А. Мартиненко // Харчова промисловість. - 2018. - № 23. - С. 13-20. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Khp_2018_23_4
Теоретично обгрунтовано, експериментально підтверджено доцільність поєднаного використання низьких температур і спеціально підібраних кріопротекторів при отриманні й тривалому зберіганні плодових напівфабрикатів без погіршення їхніх органолептичних та якісних показників. Критерій такої оцінки - ступінь кріоушкоджень структури біооб'єктів, непрямим свідченням якого є величина втрат клітинного соку плодів вишні різних помологічних сортів після заморожування, зберігання, дефростації.
Попередній перегляд:   Завантажити - 538.17 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
12.

Українець А. І. 
Електрохімічна активація води як альтернативний безреагентний спосіб водопідготовки у виробництві пива [Електронний ресурс] / А. І. Українець, Р. М. Мукоїд, Ю. В. Большак, Н. В. Нижник, Т. А. Мартиненко // Вісник Херсонського національного технічного університету . - 2018. - № 2. - С. 160-164. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vkhdtu_2018_2_24
Попередній перегляд:   Завантажити - 421.158 Kb    Зміст випуску     Цитування
13.

Маринін А. І. 
Дослідження впливу режимів ЕГО на мікрофлору сокостружкової суміші [Електронний ресурс] / А. І. Маринін, Ж. І. Прохоренко, Р. С. Святненко, Т. А. Мартиненко // Вчені записки Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського. Серія : Технічні науки. - 2018. - Т. 29(68), № 4(2). - С. 121-124. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/sntuts_2018_29(68)_4(2)__24
Попередній перегляд:   Завантажити - 237.401 Kb    Зміст випуску     Цитування
14.

Івчук Н. П. 
Вивчення впливу порошків пряних коренеплодів і кореневищ на активність дріжджів Saccharomyces cerevisiae [Електронний ресурс] / Н. П. Івчук, А. О. Башта, Т. А. Мартиненко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 6. - С. 144-150. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_6_19
Досліджено вплив порошків із пряних коренеплодів на біотехнологічні властивості пресованих хлібопекарських дріжджів і можливості їх подальшого використання для збагачення виробів із пшеничного дріжджового тіста макро- та мікронутрієнтами. Для проведення досліджень використано порошки таких коренеплодів, як пастернак, петрушка, селера та кореневища імбиру та хрону. Порошки з пряних коренеплодів (ПК) і кореневищ отримано висушуванням підготовленої сировини в лабораторній сушарці марки Eridri Ultra 1000FD за температури 60 <^>oC до вологості 9 - 10 %. Наведено результати досліджень біохімічного складу порошків ПК і кореневищ із метою визначення доцільності подальшого їх використання для збагачення пшеничного дріжджового хліба. Показано, що всі обрані порошки пряно-ароматичної сировини є цінним джерелом цукрів, клітковини, вітамінів, мінеральних речовин, а отже, їх доцільно використовувати як збагачувачі пшеничного хліба. Вплив порошків із коренеплодів петрушки, селери, пастернаку та кореневищ імбиру та хрону на активність дріжджів Saccharomyces cerevisiae оцінено за показниками підйомної сили дріжджів. Добавки використано в кількості від 3 - 13 %. З'ясовано, що максимальний ефект активації дріжджів досягається при дозуванні порошків із коренеплодів селери, петрушки, пастернаку та імбиру в інтервалі 3,0 - 7,0 %. Найбільший негативний вплив на підйомну силу дріжджів справляє порошок із кореневищ хрону. Визначено, що використання у рецептурі хліба пшеничного 3 - 9 % порошків із коренеплодів селери, петрушки, пастернаку та кореневищ імбиру та 5 % порошку хрону не призводить до зниження активності дріжджів роду Saccharomyces і надає змогу збагатити готовий виріб цінними біологічно активними речовинами цієї сировини. Подальші дослідження спрямовані на дослідження впливу цих добавок на фізико-хімічні та якісні показники дріжджового тіста та готового виробу.
Попередній перегляд:   Завантажити - 320.04 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
15.

Сімахіна Г. О. 
Нутрієнти для підвищення резистентності організму людини до антропогенних чинників [Електронний ресурс] / Г. О. Сімахіна, Т. А. Мартиненко, М. В. Закржевський // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 6. - С. 182-193. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_6_24
Людина є частиною біосфери, виникла з її надр унаслідок тривалого еволюційного процесу і тісно взаємодіє з рештою її ланок, справляючи відчутний вплив на природне середовище. Однак науково-технічний прогрес, який стрімко розвивається, в нинішній час вступив у протиріччя з біологічними закономірностями, які сформувались у біосфері в процесі еволюції. За рахунок антропогенного впливу змінюється склад атмосфери, зростає дисбаланс сполук у навколишньому середовищі, поглиблюється криза великих міст. Процес урбанізації призвів до появи нових антропогенних чинників, які негативно впливають на стан здоров'я населення, тому актуальним є пошук ефективних способів захисту організму людини від несприятливої дії довкілля. І оскільки лише харчові продукти повсякденно надходять в організм, то саме вони набувають пріоритетного значення як захисні компоненти клітин, тканин і систем живого організму. Потрібно лише з усього розмаїття нутрієнтів обрати ті, які за своїми функціональними та біологічними характеристиками справляють найбільш виражений вплив на організм. Виокремлено 5 груп сполук нутрієнтів, що забезпечують функції бар'єрних тканин організму, поліпшують знезаражувальну функцію печінки, знешкоджують дію шкідливих мікроорганізмів, вірусів та інших чужорідних компонентів та активізують імунну систему, справляють антиканцерогенну дію та запобігають накопиченню в організмі радіонуклідів, важких металів тощо. На основі літературних даних і власних теоретичних досліджень основні представники зазначених сполук охарактеризовано з точки зору їхнього впливу на певні органи та системи, наведено добову потребу споживання та природні джерела. За результами зроблено висновок: розвиток людини (фізичний і психічний), стан її здоров'я та підтримання його на належному рівні неможливі без раціональної взаємодії людини та природи, без уміння людини розумно використовувати потенційні можливості компонентів харчових продуктів і створювати систему оздоровчого харчування як найтісніший зв'язок людини і навколишнього світу.
Попередній перегляд:   Завантажити - 345.643 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
16.

Мартиненко Т. 
Українська Допоміжна Поліція в окрузі Львів-місто: штрихи до соціального портрета [Електронний ресурс] / Т. Мартиненко // Вісник Львівського університету. Серія історична. - 2013. - Вип. 48. - С. 152-167. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vlnu_ist_2013_48_10
Попередній перегляд:   Завантажити - 268.841 Kb    Зміст випуску     Цитування
17.

Камінська С. В. 
Використання заморожених плодово-ягідних напівфабрикатів у харчових технологіях [Електронний ресурс] / С. В. Камінська, Г. О. Сімахіна, Н. В. Науменко, Т. А. Мартиненко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2021. - Т. 27, № 4. - С. 129-139. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2021_27_4_14
Нині продуктовий ринок досить різноманітний за асортиментом і цінами. Якщо раніше споживачі віддавали перевагу яскравим, привабливим продуктам, то сьогодні корисні властивості продукту мають більше значення. Тенденція до здорового способу життя відкриває широкі перспективи для впровадження в щоденний раціон українців 800 г плодів та ягід у свіжому або замороженому вигляді. Плоди та ягоди - це натуральні вітаміноносії, для яких характерні різні лікувально-профілактичні властивості. Макро- та мікроелементи містяться в плодово-ягідній сировині в органічно зв'язаній, тобто найбільш доступній, засвоюваній організмом формі. В період, коли немає свіжої сировини (а це понад 6 міс щороку), саме заморожені плодово-ягідні напівфабрикати (ЗПЯНФ) стають основою для виробництва різних харчових продуктів. Використання замороженої плодово-ягідної сировини в харчових продуктах надає їм функціональних властивостей. Це особливо перспективно при виробництві груп продуктів, які постійно є в раціоні населення. До таких продуктів масового споживання відносяться хлібобулочні та кондитерські вироби, безалкогольні напої, молочні та м'ясні продукти, які гармонійно поєднуються з плодами та ягодами. Визначено сфери використання ЗПЯНФ у харчових технологіях і розроблено рецептуру йогурту "Чіасан", збагаченого насінням чіа, пюре дефростованих ягід чорниці та екстрактом стевії, а також ізотонічного напою "Непал", збагаченого соком дефростованих ягід малини та гімалайською сіллю. На підставі цього зроблено висновок про ефективність застосування заморожених напівфабрикатів у харчових технологіях для збільшення масової частки та асортименту експортоорієнтованих продуктів підвищеної біологічної цінності, отримання продукції високої якості, її відповідності світовому тренду натуралізації харчових продуктів і забезпечення населення України здоровим харчуванням.
Попередній перегляд:   Завантажити - 375.671 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
18.

Мартиненко Т. А. 
Водоспоживання цибулі ріпчастої за внесення фосфогіпсу та мінеральних добрив в умовах краплинного зрошення слабомінералізованими водами [Електронний ресурс] / Т. А. Мартиненко, А. В. Шепель // Таврійський науковий вісник. - 2015. - Вип. 92. - С. 85-89. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Tavnv_2015_92_18
Попередній перегляд:   Завантажити - 497.991 Kb    Зміст випуску     Цитування
 
Відділ наукової організації електронних інформаційних ресурсів
Пам`ятка користувача

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського